Verticuteren en beluchten van je gazon - tips en ervaringen

Verticuteren en beluchten van je gazon - tips en ervaringen

Verticuteren en beluchten van je gazon - tips en ervaringen
24 juli 2019

De herfst is de beste tijd om het gazon te bemesten, te beluchten en/of verticuteren. Alles wat je doet om de conditie van het gazon te verbeteren in de drie maanden voorafgaand aan de winter, is van toegevoegde waarde. Het zal helpen om het gazon te verbeteren voor het volgende voorjaar!

Als het gaat om verticuteren en zaaien, zijn er veel vragen zoals: Wanneer is de beste tijd om te verticuteren en te zaaien? Moet ik het gazon beluchten of verticuteren voordat ik zaai? Wat is het verschil tussen beluchting en verticuteren?
Om je te helpen beslissen of en wanneer je wilt gaan zaaien, beluchten of verticuteren, wat voor soort mest je dient te gebruiken etcetera, hebben we de volgende tips samengesteld op basis van ervaringen.

Wat is verticuteren en hoe werkt het?

Verticuteren is een techniek die wordt gebruikt om het gazon gezond en mooi te houden door het verwijderen van ongewenste organische materialen zoals mos, dood gras en bladeren. Het verticuteren zorgt er ook voor dat de wortels van het gras beter kunnen ademen en meer voedingsstoffen kunnen opnemen.

Verticuteren gebeurt met een speciale machine, genaamd een verticuteermachine, die kleine messen of messen met veerachtige tanden gebruikt om de grond en het gras te doorboren en het dode materiaal eruit te trekken. Dit kan handmatig worden gedaan met een verticuteerhark, maar een machine is vaak efficiënter en minder arbeidsintensief.

De machine wordt meestal in verschillende richtingen over het gazon geleid om ervoor te zorgen dat alle gebieden worden bedekt. Na het verticuteren kan het gazon er kaal en beschadigd uitzien, maar dit is normaal en het gras zal snel herstellen en zich herstellen.

Het is belangrijk om het gazon na het verticuteren te bemesten en te besproeien om het te helpen herstellen en gezond te blijven. Verticuteren wordt meestal gedaan in het vroege voorjaar of de late herfst, wanneer het gras actief groeit en er minder kans is op droogte of hitte.

Wat is het verschil tussen beluchten en verticuteren?

Beluchten en verticuteren zijn vergelijkbaar, omdat beide het gazon voorbereiden op zaaien. Ze verschillen echter op een aantal belangrijke manieren. Lees verder om te zien wanneer het zinvol is om te luchten of wanneer het juist zinvol is om te verticuteren.


Afbeeldingsresultaat voor foto verticuteren

Hoe weet je of het gazon moet worden belucht?

Door te beluchten worden kleine, kernen vuil uit het gazon verwijderd. Een speciale machine graaft en trekt kleine stukjes in het gazon ter grootte van een kurk op. Dit maakt de grond los en zorgt ervoor dat zuurstof, water en voedingsstoffen de onderliggende wortels weer weten te bereiken.
Bovendien bevatten de kernen micro-organismen die het riet afbreken tot gezonde organische stoffen. Beluchten zorgt voor lossere grond, een sterkere wortelstructuur en betere resultaten bij het doorzaaien.

Hoe vaak en wanneer dient er belucht te worden?

Als je je gazon gaat zaaien, is het het beste om dit vroeg in het seizoen te doen, zoals in september, zodat het zaad de maximale tijd krijgt om te ontkiemen.
Zaadkieming heeft drie dingen nodig: contact met de grond, water en warmte.
Als je gewoon het gazon doorzaait om het een beetje dikker te maken, maar over het algemeen is het gazon in een redelijke staat, dan is beluchting de beste methode. Probeer de tuin binnen een dag na de beluchting door te zaaien terwijl de gaten nog open zijn en voordat de kernen beginnen af ​​te breken.

Wanneer verticuteer je het gazon?

Als het gazon dun is, kale plekken heeft of als het bestaande gazon gedood moet worden omdat het verkeerde soort gras is of vol onkruid zit, dan is het beter om opnieuw te beginnen en wordt verticuteren aanbevolen.
Verticuteren wordt gedaan met een machine die dunne rijen in het gras snijdt in plaats van plaggen te verwijderen, zoals beluchting. Verticuteren maakt de bovengrond los, zodat zaad beter contact heeft met de grond voor ontkieming.
Verticuteren helpt de laag riet te verwijderen die op natuurlijke wijze wordt opgebouwd door maaien en bladafval. Omdat verticuteren agressiever is, wordt het aanbevolen voor gazons die serieuze reparatie nodig hebben of voor het volledig vervangen van een gazon.


Afbeeldingsresultaat voor foto verticuteren

Verticuteermachines

Met een verticuteermachine bestrijd je mos, onkruid en viltvorming in je gazon. Je snijdt ook de bodem open voor licht en lucht. Let bij het kiezen van een verticuteermachine op de aandrijving. Elektrische machines zijn handig bij kleine tot middelgrote gazons. Voor een klein gazon kan je ook een handgedreven model gebruiken. Hou er dan wel rekening mee dat je dan zelf wat kracht moet gebruiken.

Een verticuteermachine is een tuinmachine die wordt gebruikt om het gazon te beluchten en te ontdoen van dode plantenresten en mos. Het heeft meestal stalen messen of tanden die in het gazon snijden en het grasveld doorprikken om de wortels en de bodem te beluchten.

Het gebruik van een verticuteermachine kan verschillende voordelen hebben voor uw gazon, zoals het verbeteren van de luchtcirculatie en waterafvoer, waardoor het gras gezonder wordt en beter groeit. Het kan ook helpen om onkruidgroei te verminderen en het uiterlijk van uw gazon te verbeteren.

Het is echter belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het gebruik van een verticuteermachine, om schade aan het gazon te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen om het gras te verticuteren in de lente of de herfst, en niet te vaak te doen, om het gazon de tijd te geven om te herstellen tussen de sessies.

Wanneer je een nieuw en gezond gazon hebt gecreeerd, is het van belang om dit goed en juist te onderhouden. Lees hier tip hoe je dit het beste kunt doen. En lees ook het artikel de top 10 beste grasmaaiers.

fonQ.nl

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden