Elektrische grasmaaiers

Wat is een elektrische grasmaaier en hoe werkt het?

Een elektrische grasmaaier is een type grasmaaier dat wordt aangedreven door een elektromotor in plaats van een benzinemotor of accu. Hier is hoe het werkt:

 1. Sluit de grasmaaier aan op een elektriciteitsbron met behulp van een snoer. Dit snoer moet lang genoeg zijn om de gehele oppervlakte van het gazon te bereiken.

 2. Zet de grasmaaier aan door de aan-/uitknop in te drukken.

 3. Maai het gras zoals je gewend bent met een benzine of accu grasmaaier.

 4. Let erop dat het snoer niet om de grasmaaier of andere objecten wordt gewikkeld, anders kan de grasmaaier stoppen of kan het snoer beschadigen.

 5. Zet de grasmaaier uit door de aan-/uitknop in te drukken.

Het voordeel van een elektrische grasmaaier is dat ze vaak lichter zijn dan benzine grasmaaiers, en geen uitstoot van schadelijke stoffen hebben. Ook zijn ze vaak goedkoper in aanschaf. Nadeel is dat ze afhankelijk zijn van een stopcontact of generator, dus je bent beperkt tot de afstand tot een stopcontact. Ook moet er opgelet worden met veiligheid bij het gebruik van een snoer.

Alle relevante informatie over elektrische grasmaaiers vind je hier. Vergelijk alle modellen, maak de juiste keuze en koop direct de juiste elektrische grasmaaier voor jouw gazon.

Ben je op zoek naar een elektrische grasmaaier, dan is het verstandig om je goed te verdiepen in de (on)mogelijkheden. Als je een elektrische grasmaaier gaat kopen, houd dan bijvoorbeeld rekening met de grootte van je gazon. Ook qua power en voltage kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Maar wat is nu de juiste keuze voor een elektrische grasmaaier voor jouw situatie? 

Op zoek naar een elektrische grasmaaier?

Een elektrische grasmaaier is een ideaal alternatief voor de ouderwetse handmaaier. Heb je een klein grasveldje dan is een handmaaier natuurlijk een prima oplossing om je gras te maaien. Maar is je grasveld iets groter en wil je je er wat makkelijker van af maken? Dan is een elektrische grasmaaier ideaal. Tegenwoordig zijn elektrische maaiers eigenlijk de standaard voor als je een nieuwe grasmaaier gaat kopen. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een elektrische grasmaaier? En is een accugrasmaaier wellicht ook een alternatief? Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische grasmaaier? We leggen het hieronder overzichtelijk uit.

Kies de juiste elektrische grasmaaier op basis van je gazongrootte.

In Nederland is de gemiddelde gazongrootte ongeveer 63 vierkante meter. Dat betekent dat je jaarlijks (uitgaande van 1 keer in de 3 weken maaien) al gauw meer dan 1000 m2 gras moet maaien. Een elektrische grasmaaier is dan de uitkomst. Die bespaart je tijd, zorgt ervoor dat je gras mooi gelijkmatig wordt geknipt en maakt het je gewoon makkelijk. 

Heb je een grasveld tot 50m2?

Als je grasveld niet groter is dan 50 vierkante meter, dan is er een breed aanbod aan zogenaamde instapmodellen elektrische maaiers beschikbaar. De meeste grasmaaiers voor een gazon niet groter dan 50m2 zijn in 3 maaihoogtes te verstellen, hebben een inklapbare duwboom en een opvangbak voor het gras tot ongeveer 40 liter. Houd er rekening mee dat het geluidsniveau van deze instapmodellen iets luider is dan de elektrische maaiers die een groter gazon aankunnen. Het geluidsniveau grasmaaiers voor een relatief klein gazon ligt ongeveer rond de 95 dB of hoger. Elektrische grasmaaiers voor de kleine tuin zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 50,- tot € 140,-.

Top 3 elektrische grasmaaiers gazongrootte tot
50 m2

 
 
 
Type Powermax 32 Rotak 32 A 320 E
Artikelnummer 776319 276533 448949
Fabrikantcode 05031-20.000.00 0600885B00 18BCF1S-650
Merk Gardena Bosch Wolf Garten
Garantie 2 jaar 2 jaar  3 jaar
Materiaal maaidek kunststof kunststof kunststof
Gewicht 7,5 kg 7 kg 10 kg
Breedte
29 cm 35,5 cm 37 cm
Hoogte 37 cm 40 cm 43 cm
Diepte 68 cm 60 cm 76 cm
Aandrijving Elektrisch Elektrisch Elektrisch
Aansluitspanning 240V 230V 230V
Vermogen 1100 W 1200 W 1200 W
Max. geluidsniveau 96 dB 93 dB 96 dB
Maaibreedte 32 cm 32 cm 32 cm
Maaihoogte 20-60 mm 20-60 mm 20-60 mm
Opvangbak ja ja ja
Volume opvangbak 30 liter 31 liter 26 liter
Mulching functie nee nee nee
Centrale maaihoogteinstelling 
ja nee ja
Aantal maaihoogteinstellingen 3 3 3
Maaitechniek Cirkelmaaier Cirkelmaaier Cirkelmaaier
Maait buiten wielen ja ja nee
Zelfrijdend nee nee nee
Inklapbare duwboom ja ja ja
Ruw terreinmaaier nee nee nee
Gazonoppervlakte 50 m2 50 m2 50 m2

 

Is je grasveld niet groter dan 250m2?

Heb je een gazon dat tot ongeveer 250m2 beslaat of wellicht toch iets kleiner maar wil je gewoon een machine die net iets meer power heeft en minder lawaaierig is? Dan is er een breed gamma aan elektrische maaiers van diverse merken voor gazons tot 250m2 beschikbaar. 

De gemiddelde grootte van de opvangbak van elektrische maaiers die geschikt zijn voor grasvelden tot 250 m2 is ongeveer 40 liter. Als je niet eerder een grasmaaier met opvangbak hebt gehad, zegt dat volumeniveau je waarschijnlijk nog niet zoveel. De ervaring leert dat een opvangbak minder dan 40 liter niet echt handig is. Die zit vrij snel vol zeker als het gras iets langer is. Het merendeel van de elektrische grasmaaiers heeft gelukkig een opvangbak van 40 liter of meer. 

Een oplossing om niet elke keer de opvangbak te legen, is het kopen van een elektrische grasmaaier met een zogenaamde mulching functie. Die functie zorgt ervoor dat het gesneden gras wordt versnipperd en wordt teruggeblazen op het gazon. Dat zorgt voor een natuurlijke bemesting en tegelijkertijd scheelt dat tussentijds leeggooien van de opvangbak.

Qua geluidsniveau voor deze gazongrootte, moet je rekening houden met 95dB of harder. Electrische grasmaaiers voor deze gazongrootte zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 99,- tot ongeveer € 200,-.

Is je grasveld tussen de 250m2 en de 500m2 groot?

Heb je een vrij groot grasveld te maaien, tot een oppervlakte van rond de 500m2? Dan zijn er eigenlijk twee belangrijke punten waar je even stil bij moet staan voordat je een elektrische grasmaaier voor deze tuingrootte aanschaft. Het eerste aspect is de maaibreedte van de grasmaaier. De gangbare maaibreedte ligt tussen de 38 cm en 42 cm voor grasmaaiers die een gazon met aanzienlijke oppervlakte moeten maaien. Onder de 38 centimeter is af te raden omdat je dan gewoonweg veel langer bezig bent.

Het tweede aspect is of je een grasmaaier met mulching-functie overweegt. Zoals hierboven aangegeven scheelt dat in ieder geval een aantal keer legen van de opvangbak. En tevens zorgt deze functie voor een natuurlijke bemesting van je gazon. Het versnipperd als het ware het gesneden gras en blaast dat uit over je gazon.

Is je gazon of grasveld groter dan 500 m2?

Heb je een grasveld dat groter is dan 500m2, dan kan je je afvragen of een elektrische grasmaaier ideaal is. Alleen al de lengte van het verlengsnoer is een uitdaging zo ongeveer. Wellicht is een accugrasmaaier, benzinemaaier of zelfs robotmaaier wel een betere optie.

Kies je toch voor een elektrische grasmaaier, dan zijn er een aantal modellen en merken verkrijgbaar. Al is de keuze wel wat kleiner. De meeste modellen hebben een opvangbak van 50 of zelfs 60 liter, maar ook bij deze gazongrootte geldt dat een mulching-functie een handige optie is. De maaibreedte van deze maaiers ligt ongeveer tussen de 46 en 48 centimeter. Overweeg ook een maaier die zelfrijdend is, dat verhoogt het gebruiksgemak. 

Wat zijn de voordelen van een elektrische grasmaaier?

 • scheelt veel tijd vergeleken met een handmaaier
 • aanschafprijs vanaf ongeveer € 50,- (voor de kleinere gazons)
 • geschikt voor zowel kleinere als grotere gazons

Wat zijn de nadelen van een elektrische grasmaaier?

 • kans dat verlengsnoer in de baan van de maaier komt te liggen
 • bij grotere gazons zijn meerdere verlangsnoeren of een zware haspel nodig
 • opvangbak is vrij snel vol 

Welke merken elektrische grasmaaiers zijn er?

Er is een groot aantal merken dat elektrische grasmaaiers in het assortiment heeft. Ben je op zoek naar een specifiek merk? Klik hieronder dan op jouw merk en vergelijk alle beschikbare modellen van dat merk.