Robotmaaiers kopen voor beginners, waar moet je op letten?

Robotmaaiers kopen voor beginners, waar moet je op letten?

Robotmaaiers kopen voor beginners, waar moet je op letten?
9 mei 2019

Als u betere dingen te doen hebt dan elke zaterdag een lawaaierige grasmaaier door uw tuin te duwen, kunt u overwegen om te investeren in een robotmaaier die het werk voor u doet. 

Krijg je weekend weer terug met een robotmaaier

Er gaat niets boven het uiterlijk en de geur van vers gemaaid gras, maar tot u betaalt voor een professionele tuinman, moet u zelf de tijd nemen om uw gazon in topvorm te houden. U kunt elke week uren besteden aan het zelf grasmaaien, op de ouderwetse manier, of u kunt investeren in een robotmaaier die het werk voor u doet. Zogenaamde robot(gras)maaiers zijn beschikbaar voor gazons in alle soorten en maten en zijn relatief eenvoudig in te stellen en te programmeren. Omdat ze worden aangedreven door oplaadbare accu's, zijn ze extreem stil, wat betekent dat je ze op elk uur van de dag kan laten grasmaaien zonder de buren te storen. Ze zijn echter niet goedkoop en u betaalt meer voor functies als regen- en antidiefstalsensoren, Bluetooth- of Wi-Fi-connectiviteit, een mobiele app en flexibele planningsmogelijkheden. U betaalt ook meer voor een model dat grotere grasvelden aankan en die steile hellingen en obstakels kan hebben, zoals bloembedden, bomen en sierdecoraties.

husqvarna robotmaaier

Hoe werkt een robot-grasmaaier?

Robotmaaimachines lijken op robotstofzuigers. Alle maaiers gebruiken een op batterijen werkende motor met snijbladen, een AC-aangedreven basisstation, perimeterdraad en sensoren die voorkomen dat ze van uw eigendom of naar de bosjes  afdwalen. Met een uiteinde van de perimeterdraad aangesloten op een aansluiting op het basisstation, wordt de draad langs de rand van uw gazon gelegd en op zijn plaats gehouden met behulp van staken die vergelijkbaar zijn met die voor het opzetten van een tent. Het andere uiteinde van de draad eindigt terug bij het basisstation en is verbonden met de tweede aansluiting. De basis laadt niet alleen de maaier op, maar voorziet de draad van een elektrische lading. Sensoren op de maaier gebruiken de geladen draad om hem langs de grenzen te geleiden en terug te keren naar de basis wanneer het gazon wordt afgesneden of wanneer de batterij moet worden opgeladen.

Over accu gesproken, de maaiers gebruiken een oplaadbare accu die tot 30 minuten kan meegaan voor een instapmodel dat is ontworpen voor kleine gazons, tot meer dan vier uur voor een geavanceerde maaier die is ontworpen voor grotere oppervlaktes. Afhankelijk van de grootte van de maaier en de capaciteit van de accu, de oplaadtijd van een accu bedraagt 30 minuten tot maximaal twee uur of langer.

Het programmeren gebeurt meestal met behulp van een bedieningspaneel aan boord met aan en uit-knoppen, evenals menu's voor het instellen van seizoen timers, het plannen van snijtijden, het maken van zones, het configureren van instellingen voor het snijden van randen, het uitvoeren van diagnoses en het bekijken van de snijgeschiedenis. Bijna alle robotmaaiers zijn erg stil en werken in het bereik van 55dB tot 60dB, maar er zijn een paar modellen die iets luider zijn en tot 75dB aan geluid kunnen produceren. Je kunt de stillere maaiers 's nachts laten draaien (sommige hebben zelfs koplampen), maar de luidere modellen moeten waarschijnlijk worden beperkt tot overdag, behalve als je een hekel aan je buren hebtšŸ˜Š

Gazongrootte en maaidek

Voordat u een robotmaaier koopt, moet u eerst weten hoeveel m2 gras er gemaaid moet worden, welke oppervlakte er door de robotmaaier bestreken moet worden. De meeste basismodellen robotmaaiers zijn geschikt voor grasvelden tot ongeveer 1500m2. Een maaier die wordt gebruikt voor het maaien van grote of complexere grasvelden, heeft een batterijpakket met hoge capaciteit waarmee het langer kan werken en verder kan rijden zonder tussentijds op te laden. De vorm van uw gazon is ook belangrijk voor de juiste keuze van een robomaaier: als u dingen als bloembedden, bomen en verlichting heeft, moet de maaier meer batterijvermogen gebruiken om door deze obstakels te navigeren dan wanneer het alleen maar een rechthoekige of vierkante gazon zou maaien.

Het maaidek verwijst naar het gebied onder de maaier waar de messen draaien. De meeste robotmaaiers maken gebruik van een zwevend dek, waarmee u de maaihoogte eenvoudig kunt aanpassen zodat de maaier de contouren van uw gazon kan volgen zonder het gras op hogere plaatsen te scalperen. Verschillende maaiers gebruiken verschillende soorten snijmessen. Sommige maaiers gebruiken bijvoorbeeld een enkele draaibladconfiguratie terwijl anderen meerdere draaiende messen gebruiken of een draaiende schijf bekleed met meerdere scheermesjes.

honda-miimo-onderhoud-robotmaaier

De maaibreedte van de maaier bepaalt hoe breed een staal in één keer doorsnijdt. Modellen die zijn ontworpen voor kleinere gazons, mogen slechts een maaibreedte van ongeveer 20 cm hebben, terwijl maaiers die zijn ontworpen voor grote grasvelden een maaibreedte van ongeveer 60 cm bieden. Alle robotmaaiers hebben een mulching-functie, waarbij het gesneden gras wordt versnipperd en weer wordt teruggeblazen op het gazon. Dat zorgt ervoor dat er geen bakken of zakken geleegd hoeven te worden en tegelijkertijd dient het als natuurlijke bemesting voor het gazon. 

Robotgrasmaaier aanschafprijs en functies

Robot grasmaaiers zijn niet goedkoop, maar in de meeste gevallen zullen lichtere robotmaaiers aanzienlijk goedkoper zijn dan de professionelere modellen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je een maaier koopt die je gazon aankan. De meeste leveranciers hebben online calculators om u te helpen bij het kiezen van het juiste model voor uw behoefte. De instapmodellen zijn verkrijgbaar rond de € 700,- en lopen op tot wel € 4.000,- voor de geavanceerdere robotmaaiers.

Nadat u uw keuzes hebt verfijnd op basis van gazoncomplexiteit en werkcapaciteit, is het tijd om functies te overwegen. Zoek naar een maaier die flexibele programmeeropties biedt waarmee u planningen voor meerdere zones kunt maken. Als u bijvoorbeeld een groot grasveld hebt, wilt u het mogelijk opsplitsen in meerdere zones en de maaier concentreren op specifieke zones op specifieke dagen. Met multizone-schema's zal de maaier rechtstreeks naar het gespecificeerde gebied gaan alvorens hij begint te maaien. 

De meeste robotmaaiers functioneren bij regen of miezer, maar het kan rommelig worden: opgeplakte grasstekken blijven aan het maaidek hangen en het maaidek en de messen moeten uiteindelijk worden gereinigd en sommige maaiers kunnen moeite hebben doordat de wielen blijven slippen. Zoek naar een maaier met een weersafhankelijke functie die aangeeft dat hij terug moet naar de basis in het geval van een zware stortbui.

Robotmaaier-app

Als u een gazon met veel heuvels en hellingen heeft, wilt u een maaier met grote wielen die door het veranderende landschap kan navigeren. De meeste maaiers kunnen hellingen tot 20 graden aan, maar sommige kunnen hellingen tot 30 graden aan. Husqvarna's toekomstige 435X AWD kan extreme hellingen met een hoek van 70 graden aan!

Bij alle robotmaaiers kunt u de maaihoogte aanpassen met behulp van een draaiknop op de maaier. Bij sommige modellen kunt u deze aanpassing elektronisch uitvoeren via het bedieningspaneel of via een mobiele app. Hoewel alle maaiers perimeterdraden en geavanceerde algoritmen gebruiken om totale gazondekking te garanderen, gebruiken sommige modellen ook GPS-technologie die de maaier vertelt waar hij is geweest en waar hij naartoe moet. Sommige robotmaaiers bieden ingebouwde Bluetooth-, Wi-Fi- of cellulaire circuits waarmee u de maaier kunt programmeren en besturen met een mobiele app en de voortgang van het maaien overal kunt volgen. iRobot's Terra brengt uw omgeving in kaart met behulp van draadloze bakens en sneden in rechte, heen-en-weergaande lijnen. Er zijn zelfs een paar modellen die je je telefoon laten gebruiken als een afstandsbediening om de maaier naar bepaalde gebieden te leiden voor spotonderhoud en Amazon Alexa-spraakopdrachten gebruiken om het maaien te starten en te pauzeren. 

Andere kenmerken om op te letten, zijn een speciaal daarvoor bestemd mes voor extra messen en een antidiefstalsysteem dat de maaier afsluit wanneer deze wordt opgepakt en waarvoor een unieke PIN-code vereist is om opnieuw te kunnen werken. Sommige maaiers hebben ook een hoorbaar alarm en gebruiken GPS-tracking om u te helpen het te lokaliseren als het is gestolen.

Installatie van de robotmaaier

Het installeren van een robotmaaier kan vervelend zijn, afhankelijk van de grootte van uw gazon, maar het is niet erg moeilijk. Bijna alle leveranciers bieden online videozelfstudies en leveren schriftelijke instructies, een meetinstrument voor het leggen van de draad, een spoel draad en staken om de draad op zijn plaats te houden. De gemiddelde installatietijd is ongeveer een uur.

Als uw maaier eenmaal is geïnstalleerd en geprogrammeerd, hoeft u echter alleen het maaidek schoon te houden, af en toe de bladen te vervangen en vooral te genieten van uw extra vrije tijd.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden