Accu grasmaaiers

Hoe werkt een accu grasmaaier?

Een accu grasmaaier is een type grasmaaier dat wordt aangedreven door een oplaadbare accu in plaats van een elektriciteitskabel of benzinemotor. Hier is hoe het werkt:

 1. Laad de accu op voordat je begint met maaien. Dit kan worden gedaan door de accu in de oplader te plaatsen en deze aan te sluiten op een stopcontact.

 2. Zet de grasmaaier aan door de aan-/uitknop in te drukken.

 3. Maai het gras zoals je gewend bent met een elektrische of benzine grasmaaier.

 4. Let erop dat je de accu op tijd oplaadt, anders kan je grasmaaier uitvallen voordat het gras helemaal is gemaaid.

 5. Als de accu leeg is, stopt de grasmaaier automatisch. Je moet de accu opladen voordat je verder kan gaan met maaien

Het voordeel van een accu grasmaaier is dat ze geen stekker of benzine nodig hebben, dus je bent niet beperkt door de afstand tot een stopcontact of een benzinepomp. Ook zijn de meeste accu grasmaaiers lichter dan benzine of elektrische grasmaaiers, dit maakt het makkelijker om te gebruiken. Nadeel is dat de accuduur vaak korter is dan een elektrische grasmaaier met snoer, en de accu kan na verloop van tijd minder snel opladen of minder snel capaciteit behouden.

Alle relevante informatie over accu-grasmaaiers vind je hier, maak de juiste keuze en koop direct de juiste accu-grasmaaier voor jouw gazon.

Op zoek naar een accu-grasmaaier?

Een accugrasmaaier is tegenwoordig steeds populairder en ook het aantal merken dat accugrasmaaiers verkoopt wordt steeds groter. Ben je op zoek naar een grasmaaier? Overweeg dan een accu-grasmaaier, maar zorg er wel voor dat dat voor jouw tuin en gazongrootte de ideale grasmaaier is.

Hieronder leggen we je uit waar je rekening mee moet houden, wat de voordelen zijn van een accugrasmaaier en ook wat de nadelen zijn. Ben je op zoek naar een huis, tuin en keuken grasmaaier, dan zijn er zeker merken en modellen accugrasmaaiers die én betaalbaar zijn én voor de oppervlakte van jouw gazon geschikt zijn. Ben je hovenier of heb je een groter dan gemiddeld gazon, ook dan zijn er volop accugrasmaaiers te koop. 

Kies de juiste accugrasmaaier op basis van je gazongrootte

De gemiddelde tuingrootte in Nederland is 125 vierkante meter. Niet de gehele oppervlakte is gazon, maar gemiddeld de helft is bedekt met gazon of gras. Dat betekent dat de gemiddelde gazongrootte ongeveer 63 vierkante meter is. Uitgaande van een vierkant gazon is de lengte dus ongeveer 8 bij 8 meter. Bij het kopen van een accu-grasmaaier is het van belang om te weten wat de oppervlakte van jouw grasveld is. 

Heb je een grasveld tot 50m2?

Heb je een relatief kleine tuin en is jouw grasveld of gazon niet groter dan 50 m2? Dan kan je uit de voeten met de instapmodellen, die vaak vriendelijker geprijst zijn. De range van accumaaiers voor een gazon tot 50m2 hebben een accu van 18V tot 40V en hebben een weerstand van 2.0 to 4.0 Ampere. Handig aangezien de meeste merken een uitwisselbare accu hebben. Zo kan de accu van een Bosch accuboor uit de Ergonomic series prima uitgewisseld worden met de accugrasmaaiers van Bosch voor kleinere tuinen. De meeste accugrasmaaiers voor kleinere gazons hebben een maaibreedte van tussen de 30 en 32 cm. Accugrasmaaiers voor de kleinere tuin zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 200,- tot aan € 370,- voor de luxere modellen. Hieronder vergelijken we 3 populaire modellen accugrasmaaiers voor kleinere tuinen.

Bekijk hier alle accugrasmaaiers tot 50m2

Heb je een grasveld tot 250 m2?

Is jouw gazon groter dan 50m2 en niet groter dan 250m2? Dan is het verstandig om een accugrasmaaier te kopen met een grotere maaibreedte dan die van de kleinere gazons. Ga uit van een maaibreedte tussen 34 en 37 cm. Logischerwijs zijn de accu's voor dit formaat wat groter, rond de 4.0 en 5.0 Ah. Ook het voltage is hoger dan die bij de kleinere grasmaaiers, zodat je voldoende power en levensduur van de batterij hebt. Houdt ook rekening met de vulcapaciteit van de opvangbak. Een opvangbak van 40 liter is gebruikelijk.

De meeste grasmaaiers hebben een mulching-functie, waarbij het gras versnipperd wordt en weer op het gazon wordt geblazen. Dit zorgt voor een natuurlijke bemesting van je gazon. En het scheelt ook weer tillen en legen van de opvangbak:) 

Bekijk hier alle accugrasmaaiers tot 250m2

Heb je een grasveld tot 500m2?

Dan beginnen we met het serieuze werk en kijken we naar accugrasmaaiers die ook door hoveniers en professionals worden gebruikt. De maaibreedte van deze accugrasmaaiers liggen tussen de 38 en 47 centimeter en ook het volume van de opvangbak is een stuk groter en en ligt in de range tussen de 40 en 60 liter. De accugrasmaaiers die een zeer groot grasveld aankunnen, maken gemiddeld rond de 95dB aan geluid, iets meer dan de lichtere modellen logischerwijs. Een aantal merken levert standaard twee accu's mee. Handig als je geen ander (tuin)gereedschap hebt van hetzelfde merk. Anders is een tweede accu niet per se noodzakelijk. Het voltage ligt in de meeste gevallen tussen de 36 en 58 Volt en tussen de 4.0 en 5.0 Ampere.

Bekijk hier alle accugrasmaaiers tot 500m2

Heb je een grasveld groter dan 500m2?

De meeste accugrasmaaiers die we hierboven hebben beschreven voor tuinen tot 500m2 kunnen op zich ook wel tuinen aan met een grootte tot 1000m2. Is je tuin of gazon dermate groot, dan is het het overwegen waard om een robotmaaier of zelfs zitmaaier te kopen. Ook een benzinemaaier is een overweging, met name vanwege het noodzakelijke bereik en benodigde power van de grasmaaier.

Bekijk hier alle accugrasmaaiers +500m2

Hoe lang doe je met een accu?

De meest gestelde vraag is hoe lang een accu meegaat voordat deze leeg is. Hoeveel gras je kan maaien met en volle accu. Kan je er bijvoorbeeld wel in 1 keer je gehele gazon mee maaien? Het antwoord is ja, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Afhankelijk van de grootte van je tuin natuurlijk. Maar als je echt een heel groot gazon hebt, dan is een robotmaaier wellicht een beter idee.

Wat is de oplaadtijd van een accu voor een accu?

Voor elke accu geldt eigenlijk dat hoe hoger het voltage en de weerstand, hoe langer de laadtijd. De zwaardere accu's (bijvoorbeeld 36V, 4.0 Ah) hebben een oplaadtijd van ongeveer 2 uur, de lichtere accu's (36V, 2.0 Ah) zijn in ongeveer 60 minuten opgeladen.

De voordelen van een accugrasmaaier

Een accugrasmaaier heeft een aantal voordelen. Als is de aanschaf van een accu-grasmaaier niet per se goedkoper, er zijn zeker een aantal voordelen aan een accugrasmaaier ten opzichte van een elektrische grasmaaier of benzinegrasmaaier.

 • je hebt geen snoer nodig (erg onhandig bij grotere tuinen) waardoor je optimale bewegingsvrijheid hebt
 • een accugrasmaaier is vaak stiller (vanaf ongeveer 75 dB) dan een elektrische grasmaaier (vanaf ongeveer 90 dB) en zeker stiller dan een grasmaaier op benzine (vanaf 95 dB)
 • een accu van een bepaald merk is meestal uitwisselbaar met ander (tuin)gereedschap van dat merk)

De nadelen van een accugrasmaaier

Er zijn een aantale nadelen aan een accugrasmaaier, al is het zo dat met name voor de kleinere tuinen tot 250m2 je prima uit de voeten kunt met een accugrasmaaier ten opzichte van bijvoorbeeld een elektrische grasmaaier.

 • duurder in aanschafprijs in vergelijking met een handmaaier of elektrische accugrasmaaier
 • je moet niet vergeten om na elk gebruik de accu op te laden
 • bij grotere tuinen kan je aan 1 accu niet voldoende hebben (en stopt de machine er tijdens het maaien mee)

Waar moet je op te letten als je een accugrasmaaier wilt kopen?

Hieronder hebben we overzichtelijk op een rij gezet op welke punten en aspecten van een accugrasmaaier je moet letten als je een accugrasmaaier gaat aanschaffen. 

 1. type aandrijving (accu, benzine, elektrisch, hand)
 2. oppervlakte gazon
 3. merk grasmaaier
 4. mulching functie
 5. gebruiksgemak (inklapbaar, opvangbak, centrale maahoogteinstelling)
 6. grootte opvangbak (volume)
 7. geluidsniveau
 8. type accuplatform (merk-gerelateerd)
 9. oplaadtijd accu
 10. voltage / ampere accu

Zijn er ook hybride accugrasmaaiers, die zowel een accu hebben als elektrisch?

Het antwoord is ja, er zijn ook hybride grasmaaiers die zowel een accu hebben en elektrisch door middel van een snoer te gebruiken zijn. Hoewel je verwachten dat dit aanbod best groot zou zijn, is er momenteel slechts 1 merk dat deze hybride combinatie aanbiedt. Bij auto's is het inmiddels de gewoonste zaak dat er hybride auto's zijn, bij grasmaaiers dus blijkbaar nog niet. Al zou dat wel ideaal zijn, bijvoorbeeld om het grasmaaien af te maken mocht je vergeten zijn de accu op te laden.

Welke merken accugrasmaaiers zijn er?

Er is tegenwoordig een groot aantal merken dat accugrasmaaiers verkoopt. Als je al ander gereedschap of apparaten hebt van een bepaald merk, bijvoorbeeld een draadloze stofzuiger of accuboormachine, dan is het handig in je keuze om daar rekening mee te houden. Hieronder hebben overzichtelijk op een rij gezet welke merken accugrasmaaiers verkopen.