Verticuteren en beluchten van je gazon - tips en ervaringen

Verticuteren en beluchten van je gazon - tips en ervaringen

24 juli 2019

De herfst is de beste tijd om het gazon te bemesten, te beluchten en/of verticuteren. Alles wat je doet om de conditie van het gazon te verbeteren in de drie maanden voorafgaand aan de winter, is van toegevoegde waarde. Het zal helpen om het gazon te verbeteren voor het volgende voorjaar!

Als het gaat om verticuteren en zaaien, zijn er veel vragen zoals: Wanneer is de beste tijd om te verticuteren en te zaaien? Moet ik het gazon beluchten of verticuteren voordat ik zaai? Wat is het verschil tussen beluchting en verticuteren?
Om je te helpen beslissen of en wanneer je wilt gaan zaaien, beluchten of verticuteren, wat voor soort mest je dient te gebruiken etcetera, hebben we de volgende tips samengesteld op basis van ervaringen.

Wat is het verschil tussen beluchten en verticuteren?

Beluchten en verticuteren zijn vergelijkbaar, omdat beide het gazon voorbereiden op zaaien. Ze verschillen echter op een aantal belangrijke manieren. Lees verder om te zien wanneer het zinvol is om te luchten of wanneer het juist zinvol is om te verticuteren.


Afbeeldingsresultaat voor foto verticuteren

Hoe weet je of het gazon moet worden belucht?

Door te beluchten worden kleine, kernen vuil uit het gazon verwijderd. Een speciale machine graaft en trekt kleine stukjes in het gazon ter grootte van een kurk op. Dit maakt de grond los en zorgt ervoor dat zuurstof, water en voedingsstoffen de onderliggende wortels weer weten te bereiken.
Bovendien bevatten de kernen micro-organismen die het riet afbreken tot gezonde organische stoffen. Beluchten zorgt voor lossere grond, een sterkere wortelstructuur en betere resultaten bij het doorzaaien.

Hoe vaak en wanneer dient er belucht te worden?

Als je je gazon gaat zaaien, is het het beste om dit vroeg in het seizoen te doen, zoals in september, zodat het zaad de maximale tijd krijgt om te ontkiemen.
Zaadkieming heeft drie dingen nodig: contact met de grond, water en warmte.
Als je gewoon het gazon doorzaait om het een beetje dikker te maken, maar over het algemeen is het gazon in een redelijke staat, dan is beluchting de beste methode. Probeer de tuin binnen een dag na de beluchting door te zaaien terwijl de gaten nog open zijn en voordat de kernen beginnen af ​​te breken.

Wanneer verticuteer je het gazon?

Als het gazon dun is, kale plekken heeft of als het bestaande gazon gedood moet worden omdat het verkeerde soort gras is of vol onkruid zit, dan is het beter om opnieuw te beginnen en wordt verticuteren aanbevolen.
Verticuteren wordt gedaan met een machine die dunne rijen in het gras snijdt in plaats van plaggen te verwijderen, zoals beluchting. Verticuteren maakt de bovengrond los, zodat zaad beter contact heeft met de grond voor ontkieming.
Verticuteren helpt de laag riet te verwijderen die op natuurlijke wijze wordt opgebouwd door maaien en bladafval. Omdat verticuteren agressiever is, wordt het aanbevolen voor gazons die serieuze reparatie nodig hebben of voor het volledig vervangen van een gazon.


Afbeeldingsresultaat voor foto verticuteren

Wanneer je een nieuw en gezond gazon hebt gecreeerd, is het van belang om dit goed en juist te onderhouden. Lees hier tip hoe je dit het beste kunt doen. En lees ook het artikel de top 10 beste grasmaaiers.

fonQ.nl

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden