10 tips om eenvoudiger gras te maaien

10 tips om eenvoudiger gras te maaien

23 mei 2019

Tips om je gazon te maaien die je nog niet eerder hebt gehoord

Het gras maaien is een vrij eenvoudige taak, maar maakt u niet onbedoeld het karwei moeilijker dan nodig?
Volg onderstaande 10 tips en vergemakkelijk direct het maaien van uw gras.

1. Check de elektra, accu of tank

Er is niets vervelender dan bij de start erachter te komen dat de elektra niet werkt, het snoer defect is of bij een Robotmaaier de accu leeg is. Of dat u halverwege het maaien wordt geconfronteerd met een lege accu of een grasmaaier zonder brandstof. Bovendien wordt u geadviseerd om geen warme grasmaaier bij te tanken. Tip: als u denkt dat de tank bijna leeg is, vergeet dan niet om deze af te tanken  voordat u de maaier de volgende keer start. Hier lees je meer over het onderhoud van de grasmaaier.

2. Scherpe messen

In eerste instantie denk je misschien dat deze tip je takenlijst alleen maar verlengt, maar scherpe bladen voorkomen dat je meerdere banen moet maken. Een snelle investering van uw tijd aan het begin van de zomer kan het gazon het hele seizoen door gemakkelijker maaien. Ga naar de lokale expert en laat de messen slijpen, zodat ze scherp zijn en het gras goed aan kunnen.

3. Controleer het gazon

Het laatste dat je wil, is dat je over speelgoed, een stok of een honkbal maait en de vers geslepen messen van je maaier direct weer bot zijn. Om frustratie en mogelijk letsel te voorkomen, verwijdert u deze items van het gras voordat u begint te maaien. Check dus vooraf goed of er geen ongewenste items op uw gazon liggen.

4. Houd het gras lang genoeg

U denkt misschien dat het kortwieken van uw gras de tijd verlengt totdat u opnieuw hoeft te maaien, maar het maaien van meer dan een derde van de grasspriet per keer kan het gras juist beschadigen. Bovendien schermen langere grassprieten de grond af, wat de verdamping vertraagt ​​en helpt voorkomen dat onkruid ontstaat. Op deze manier resulteert het vaker en minder extreme maaien in een gezonder gazon met minder onkruid.

Hoe leg ik een gazon aan? | De Tuinen van Appeltern

5. Houd gras in de schaduw langer

Lang gras betekent langere wortels. Aangezien gras dat onder een boom groeit moet concurreren met boomwortels voor water en voedingsstoffen, moet het gras zo gezond mogelijk blijven door het langer te laten dan het gras dat in de volle zon groeit.

6. Het juiste moment om te maaien

Het beste moment om te maaien is wanneer het buiten koel is, dus of 's morgens of' s avonds. Wanneer je maait als het buiten koel is, dan helpt dit het vocht in de wortels te houden. Het vermindert ook de kans op een hitte uitputting.
De avond heeft de voorkeur, aangezien dit het gras vervolgens de mogelijkheid geeft om 12 uur in de duisternis te helen voordat de zon opkomt. Het gras heeft ook de neiging om vochtig of nat te zijn of te worden in de ochtend, en je moet juist niet maaien wanneer het gras nat is voor je eigen persoonlijke veiligheid en de gezondheid van je gras.

7. Verander uw maaipatroon

U kunt er de gewoonte van maken om altijd langs dezelfde route te maaien, maar aangezien gras de neiging heeft om in de richting die u maait te groeien, stimuleert u meer opwaartse groei en voorkomt u sporen als u elke keer de maaiwijze wijzigt.

Welke Maaipatronen Zijn Er? En Welk Maaipatroon Is De Beste?

8. Houd een vast maaischema aan

Het gras maaien op een vast wekelijks schema met een vast ritme is eenvoudig, maar houd er wel rekening mee dat warm, droog weer de groei van gras vertraagt. Onder deze omstandigheden zul je blij zijn om te horen dat je minder vaak kunt maaien zonder het gras te beschadigen. Een vaste ritmiek is dus fijn, maar als het lang droog en warm is, dan groeit het minder snel en dient u het maaischema aan te passen.

Lees ook eens de blog "De 10 beste grasmaaiers van 2020".

9. Maaien van gras in een steile tuin

Als u een steile tuin hebt, maai dan nooit recht op en neer. Hierdoor zou je kunnen uitglijden en jezelf kunnen verwonden. Om gemakkelijker gras te maaien en minder kans op letsel, maait u van de ene naar de andere kant van de heuvel.

10. Laat gemaaid gras liggen

Denk je dat het achterlaten van gemaaid gras op het gazon er rommelig uitziet of juist slecht is? Misschien wel rommelig, maar deze organische bemestingstechniek geeft juist stikstof en andere waardevolle voedingsstoffen terug aan de bodem. Zorg er juist voor dat u grasresten maait op gebieden die u al hebt gemaaid als een gratis manier om een ​​gezonder gazon te promoten.

Wanneer u bovenstaande tips ten harte neemt en toepast, dan zult u direct ervaren dat het maaien van uw gras inderdaad sneller en makkelijker kan met een fantastisch gazon als resultaat!

NB. Het is ook van belang - om tijd te besparen en het gras juist te maaien - dat u de juiste grasmaaier gebruikt. Benieuwd wanneer je welk soort grasmaaier dient te gebruiken? Lees het hier!

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden