Robotmaaiers

Overweeg je een robotmaaier te kopen, maak dan een weloverwogen en juiste keuze. Lees hieronder waar je op moet letten, vergelijk en selecteer de juiste robotgrasmaaier voor jouw gazon.

Wat is het verschil tussen de Gardena Sileno City, de Gardena Sileno Life en de Gardena Sileno+ robotmaaier?

In 1961 is Gardena in Ulm (Duitsland) opgericht en onderdeel van Husqvarna Group. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot één van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap waaronder robot grasmaaiers, iets waar ze al 25 jaar in gespecialiseerd zijn. Daarnaast heeft Gardena de oplossing voor tuin vraagstukken zoals bewatering, gazononderhoud en/of s ... [...]

Top 10 beste robotmaaiers van 2020

Bent u op zoek naar een robot grasmaaier om het maaien van het gazon uit te besteden, dan bent u hier aan het juiste adres. In een eenvoudig overzicht vindt u alleen de beste robotmaaiers van 2020 om zo snel de juiste keuze te kunnen maken.Een robot grasmaaier maakt het leven makkelijker, aangezien u niet meer hoeft na te denken wanneer u het gras gaat maaien, op welke hoogte en vaak last-minute a ... [...]

Waarom moet je een robotmaaier aanschaffen?

Het is inmiddels uit de tijd om je grasveld met een ouderwetse handgrasmaaier te onderhouden. Jaren geleden heeft de elektrisch grasmaaier z'n intrede gedaan en iedereen met een grasveld heeft minimaal een van stroom voorziene grasmaaier in de schuur staan. Omdat bleek dat het lastig was om grotere stukken gazon met een draad te maaien, is ook even geleden de benzine maaier ontworpen. Sinds begin ... [...]

Robotmaaiers kopen voor beginners, waar moet je op letten?

Als u betere dingen te doen hebt dan elke zaterdag een lawaaierige grasmaaier door uw tuin te duwen, kunt u overwegen om te investeren in een robotmaaier die het werk voor u doet.  Krijg je weekend weer terug met een robotmaaier Er gaat niets boven het uiterlijk en de geur van vers gemaaid gras, maar tot u betaalt voor een professionele tuinman, moet u zelf de tijd nemen om uw gazon in topv ... [...]

Op zoek naar een robotmaaier?

De robot-stofzuiger kenden we al, maar het assortiment met robotmaaiers voor je gazon wordt ook steeds uitgebreider en beter verkrijgbaar. Zelfs bij de meeste bekende bouwmarkten kom je ze al tegen, al is het assortiment aan robomaaiers daar wel echt beperkt. Online echter is er een veel grotere keus aan soorten en merken robotmaaiers en ook op buitenlandse platformen als Amazon, zijn er veel robotgrasmaaiers te koop. Maar ook in Nederland is er een ruim aanbod van robotmaaiers te koop. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een robotmaaier? Welke merken en modellen zijn er allemaal en welke robotmaaiers hebben een goede prijs-kwaliteit? Wat zijn de voor- en nadelen van een robotgrasmaaier en welke zijn makkelijk te installeren? We leggen het hieronder allemaal voor je uit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een robotgrasmaaier?

1. Gazonoppervlakte

Wat je ziet is dat de meeste robotmaaiers ingezet worden bij grasvelden die een oppervlakte hebben vanaf 500 m2. Is je grasveld kleiner dan 500 vierkante meter, dan kan je op zich ook uit de voeten met bijvoorbeeld een accugrasmaaier of een benzinemaaier. Tenzij je natuurlijk per sé zo'n coole gadget als een robotmaaier wil hebben:)

Het grootste assortiment is verkrijgbaar voor gazons vanaf 1.000 m2 en gaat tot meer dan 1.500 m2. Op zich logisch dat in die grootte het meeste aanbod is, dat met de 'hand' maaien is een tijdrovend werkje...

2. Accu/batterijcapaciteit

De accu- of batterijcapaciteit van een robotmaaier bepaalt de maximale batterijduur, dus de tijd dat je de maaier kunt gebruiken voordat de accu opgeladen dient te worden. Gangbare capaciteit ligt tussen de 2.1 en de 8.8 A. Logischerwijs gaat een batterij met een hoger ampere langer mee dan een batterij met een lager Ampere. Al is de oplaadtijd daarvan ook wel weer een stuk langer. Een batterij van 9A duurt ongeveer 10 uur om volledig op te laden en de robotmaaier kan dan ongeveer 3 uur maaien. Een robotmaaier met een kleinere accu van rond de 2,5A gaat ongeveer een uur mee en duurt ook een uur om weer volledig op te laden.

3. Diefstalbeveiliging

Tenzij je een goed afgesloten gazon of terrein hebt, is diefstalbeveiliging op je robotmaaier eigenlijk wel een must have. Niets vervelender natuurlijk dan dat je gadget gestolen wordt. Het is gelukkig zo dat vrijwel elke robotmaaier en basisstation zijn voorzien van een diefstalbeveiliging en is in de praktijk gebleken dat diefstal weinig voorkomt. De meeste robotmaaiers zijn voorzien van een GPS-tracker en track-en-trace systeem. Daarnaast zijn er slimme grasmaaiers die met een PIN-code geactiveerd dienen te worden. Overigens is het zo dat je een robotmaaier kan verzekeren via je inboedelverzekering.

Bekijk hier alle robotmaaiers met diefstalbeveiliging

4. Regensensor

Een regensensor op een robotmaaier zorgt ervoor dat hij terugkeert naar het basisstation zodra het begint te regenen. Het wordt niet geadviseerd om nat gras te maaien. Het gras blijft dan aan de messen en de behuizing plakken, waardoor het maaien lastiger is en de zogenaamde mulching-functie (het hakselen of versnipperen van het gras) niet werkt. Het zorgt er ook voor dat het maaien veel zwaarder gaat en daardoor de batterij sneller leeg raakt.

Bekijk hier alle robotmaaiers met regensensor

5. Bediening via een app

Handig toch? De instellingen van de robotmaaier bedienen en de prestaties monitoren via een app op je tablet of smartphone. Je zou haast verwachten dat elke robotmaaier inmiddels wel te koppelen is aan je telefoon, maar dat is toch niet standaard het geval. Let dus goed op als je een robotmaaier koopt, of dat die connected is mocht je dat per se willen. Wil je je robotmaaier niet alleen op (iedere) afstand bedienen maar ook het schema aanpassen en de statistieken en de resultaten bekijken via de laptop en smartphone? Of als je veel op reis bent of veel van huis (of als je gewoon niet van grasmaaien houdt) kan je zo toch je gazon perfect bijhouden en genieten van het resultaat als je thuis bent. Met een app kan je bijvoorbeeld:

  • Maaischema: activeer of pas het maaischema aan, waar en wanneer je wil
  • Rapportage: bekijk de statistieken van recente activiteiten en de status van de robotmaaier
  • Geschiedenis: geeft inzicht in alle werkzaamheden die de robotmaaier heeft gedaan

Bekijk hier alle connected robotmaaiers

Welke merken robotmaaiers zijn het beste?

De bekendste grote tuinmerken hebben inmiddels allemaal een robotmaaier in het assortiment. Er is eigenlijk maar 1 merk dat zich echt heeft gespecialiseerd in robotmaaiers en dat is Robomow. Robomow is al sinds 1995 gestart met het ontwikkelen van een grasrobot. Als je de reviews bekijkt van onderstaande merken, dan zie je dat deze eigenlijk allemaal 4 sterren of hoger scoren.