Hoe bereik je het beste, groenste en mooiste grasveld?

Hoe bereik je het beste, groenste en mooiste grasveld?

Hoe bereik je het beste, groenste en mooiste grasveld?
26 mei 2019

Door slechts een paar eenvoudige stappen te nemen krijgt u het groenste en gezondste gazon van de straat! Hoe? Je leest het hieronder.

1. Luister naar uw gazon

Als je net als de meeste mensen bent, is je gazon het meest gebruikte gebied van je tuin. Vooral als je kinderen of huisdieren hebt. Dit betekent dat na verloop van tijd de grond onder het gras verdicht kan worden. Zelfs het wekelijkse maaien van uw gazon kan deze bodemverdichting veroorzaken.
Verdichte grond resulteert in problemen met luchtcirculatie, waterafvoer en opname van voedingsstoffen. Bovendien kunnen nuttige bodemorganismen, zoals aardewormen, zich niet vestigen in harde, samengeperste grond. Als u uw gras echt wilt op laten groeien en uw grasmat gezonder en mooier wilt maken, moet u uw gazon regelmatig beluchten.
Gazonbeluchting betekent gewoon gaten in het gazon graven tot ongeveer 3 centimeter diep. Met regelmatige gazonbeluchting kunt u uw gras een geschikt medium geven om in te groeien, waardoor de aarde loskomt en de lucht beter kan circuleren. Je gras zal ook beter gebruik maken van water en voedingsstoffen. Bovendien zullen micro-organismen zich in uw bodem vestigen en helpen bij het afbreken van elke moslaag die zich opstapelt. Er zijn verschillende manieren om uw gazon te beluchten, hetzij door een grote beluchtingsmachine te huren of door een eenvoudige hand beluchter te gebruiken. Je moet je gazon ongeveer een keer per jaar luchten.

Tuinexpress.nl

2. Laat het grasmaaisel liggen

Bij grasrijden gaat het erom dat u het gras dat u hebt gemaaid "doormaait".  U laat uw grasmaaisel gewoon op het gazon liggen in plaats van het weg te gooien. Waarom zou je dit willen doen? Omdat het bewezen is dat gemaaid gras snel zal ontbinden en de benodigde voedingsstoffen naar de bodem zal brengen. Het maaisel van het gras fungeert ook als een natuurlijke mulch en helpt uw ​​gras om water vast te houden. Mulching is niet alleen een manier om je gazon te verbeteren, het zal je ook helpen tijd te besparen door er voor te zorgen!
Andere voordelen van mulching zijn: verbeterde bodemtextuur, verminderde behoefte aan meststoffen, bespaarde tijd wanneer u maait en minder afval dat naar de stortplaats gaat.
Hoewel je de meeste grasmaaiers kunt ombouwen voor grasfietsen, kun je het beste inzetten om te investeren in een kooimaaier. Haspelmaaiers zijn stil, effectief, gebruiksvriendelijk en de meeste kooimaaiers verlaten het gras op uw gazon! Als je gewoonweg het gemaaid gras op je erf niet kunt uitstaan, kun je ze ook composteren. Investeer in een eenvoudige compostbak en gebruik de compost in uw gazon en tuin.

3. Maai uw gras op de juiste manier en op de aanbevolen hoogte

Weten welke hoogte je gras moet maaien, is een belangrijke manier om je gras gezond en sterk te laten groeien. De grasmaaier op de hoogste of laagste stand zetten, is niet noodzakelijk het beste voor uw gras. In feite hebben verschillende grassoorten verschillende behoeften op het gebied van grasmaaihoogte. Bekijk deze gids voor grasmaaihoogte. Bovendien moet u de messen op uw grasmaaier mooi en scherp houden, zodat deze uw gras effectief afsnijden. Overweeg ook om een ​​haspelmaaier te kopen, die het gras eigenlijk als een schaar snijdt in plaats van het af te scheuren als traditionele roterende grasmaaiers. Dit zorgt voor gezonder gras in het algemeen. Lees deze handleiding om maaimachines te maaien voor meer informatie over de voordelen van kooimaaiers en hoe u er een kunt selecteren die aan uw behoeften voldoet. Lees het artikel "10 tips om eenvoudiger gras te maaien".

Gratis stockfoto met agronomie, akkerland, anoniem Stockfoto

4. Geef uw gazon water en minder vaak water

Door je sprinkler enkele keren per week enkele minuten aan te doen, zal het uw gazon niet echt helpen. Voor een gezonder gazon, dien je gras lang en minder vaak water geven. Als je minder vaak maar wel lang  sproeit, zullen de wortels van je gras dieper in de grond beginnen te groeien. Dit helpt uw ​​gras groen te blijven in perioden van droogte of extreem warm weer. Experts raden aan dat u uw gras één keer per week water te geven, afhankelijk van uw lokale weersomstandigheden, bodemtype, grassoorten, enz.
Hoe weet je of je je planten water genoeg water geeft? U kunt deze eenvoudige test gebruiken. Plaats een ondiepe container door uw gazon en draai uw sprinklers aan. Blijf drenken tot je 1 inch water meet in de meeste containers.
Deze eenvoudige test zal u ook helpen bepalen of uw sproeiers uw gras gelijkmatig sproeien. Als de diepte van het water in de containers sterk varieert, kan dit vlekken van drogere grasvelden in uw tuin verklaren. In dit geval moet u uw sprinklerkoppen aanpassen. Het is ook belangrijk dat u uw gras niet overstroomt.
Je zult weten wanneer het tijd is om weer water te geven als de eerste 3-4 centimeter aarde droog aanvoelt. Gebruik een elektronische grondtester om het bodemvocht te testen of gebruik een troffel of een schroevendraaier om de grond te openen en deze met uw vinger te voelen. Om uw gras nog meer water te laten vasthouden, kunt u waterabsorberende polymeren (waterkristallen) gebruiken.
Waterabsorberende polymeerproducten van gel kunnen helpen het aantal keren dat u uw gazon met maximaal 50 procent water geeft te verminderen. Denk eraan, de beste tijd om je gras water te geven is de vroege ochtend en wanneer er geen wind is. Dit zal helpen problemen met verdamping te verminderen. Hier is meer informatie over hoeveel u uw gras water geeft.

5. Gebruik natuurlijke gazonmeststoffen

Waarom natuurlijke meststoffen gebruiken in plaats van kunstgrasmeststoffen? Omdat ze beter zijn voor je gras, het milieu, en het is bewezen dat ze beter werken dan synthetische stoffen! Onderzoek heeft aangetoond dat organische en natuurlijke gazonmeststoffen eigenlijk groenere grasvelden produceren dan synthetische materialen. Bovendien zijn natuurlijke meststoffen gezonder voor uw gezin en voor het milieu! Er zijn een aantal natuurlijke grasmeststoffen om uit te kiezen. Je kunt hier door ze bladeren.

6. Gebruik bodemorganismen

Bodemorganismen zorgen voor een soort secundair wortelstelsel voor uw tuinplanten en gras. Ze hechten zich vast aan de wortels en helpen planten en gras beter gebruik te maken van water en organische voedingsstoffen in de bodem.

Wanneer en hoe vaak maai je je gras / tuin? Dit en tips voor ...

7. Composteer uw keuken- en tuinafval voor groener gras

Het composteren van uw gemaaid gras is een geweldige manier om afval te verminderen en uw tuin en gazon te laten groeien. Bovendien kunt u ander afval uit de tuin en zelfs uit uw keuken composteren. Het toevoegen van compost aan uw grond is een van de beste manieren om uw gras en al uw tuinplanten groener te maken. Compost heeft nog een aantal andere voordelen:

  • Compost verbetert de waterafvoer in klei en zandgronden.
  • Compost zorgt voor een langzame afgifte van plantenvoedingsstoffen en stimuleert de wortelgroei.
  • Compost helpt problemen met bodemgebonden plantenziekten en tuinplagen te verminderen.
  • Compost voorkomt erosie van kostbare bovengrond.
  • Compost recycleert tuinafval en keukenafval in plaats van het naar de stortplaats te sturen.
  • Compost brengt de pH-niveaus van de meeste bodems in evenwicht.
  • Compost trekt nuttige insecten, wormen en andere organismen aan.
  • Composteren is gemakkelijk en lonend.

8. Gebruik maïsglutenmeel als natuurlijke herbicide en gazonbemesting

Maïsglutenmeel wordt het vaakst gebruikt als een natuurlijk pre-energetisch herbicide voor graszoden en biologische gewassen. Het heeft echter het bijkomende voordeel dat het uw grond bemest. Maïsglutenmeel is een volledig natuurlijk bijproduct van het natmalen voor maïs. Het zal helpen het jaarlijkse onkruid in uw gazon te beheersen en zal uw gras bevruchten.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden