Wanneer gebruik je welke grasmaaier?

Wanneer gebruik je welke grasmaaier?

18 augustus 2019

Men kiest vaak bewust voor een grasveld, omdat men het praktisch, mooi, goedkoop of wat dan ook vindt. Het betekent ook dat je enig onderhoud dient te plegen aan het grasveld om het gedurende het jaar in goede staat te laten verkeren. Een grasveld / gazon is dan ook enigszins intensief, met name in de zomer wanneer het gras hard groeit en je soms wekelijks moet maaien.
Maar hoe moet je eigenlijk maaien en wat voor soort grasmaaier heb je nodig om je gazon goed en eenvoudig te kunnen onderhouden? Het eerste antwoord lees je in de artikelen 10 tips om eenvoudiger gras te maaien en Het beste, groenste en mooiste grasveld bereik je zo!". Een antwoord op de vraag welke grasmaaier wanneer gebruikt vind je in dit artikel.

Soorten grasmaaiers en de voor- en nadelen

Hier vind je eerst een overzicht van de meest gebruikte grasmaaiers door particulieren. Voorzien van de voordelen en nadelen.

Handmaaier: eenvoudig in gebruik, makkelijk en snel te gebruiken maar kost wel enige kracht en laat het gras achter op het gazon.

Elektrische grasmaaier: eenvoudig in gebruik, krachtig en het gras wordt direct opgevangen. Dient wel elektra in de buurt te hebben en je bent met verlengsnoeren in de weer. Op zoek naar een geschikte elektrische grasmaaier voor het kleinere gazon, dan wordt het artikel Top 10 beste elektrische grasmaaiers voor kleine gazons aangeraden.

Accu-grasmaaier: komt makkelijk in de moeilijk begaanbare delen in de tuin, geen geknoei met elektra en verlengsnoeren en krachtig. Wel relatief duur in aanschaf, dient van te voren opgeladen te zijn (anders kun je niks) en de accukracht neemt naarmate de levensduur af.

Robotmaaier: regelt zich volledig zelf, altijd overal dezelfde hoogte, ziet geen restafval op het gazon door de continu maaifunctie en werkt perfect. Hoge aanschafwaarde en kost wat meer energie.

Benzine-grasmaaier: Ideaal voor de grotere gazons. Is eorm krachtig en komt in alle hoeken zonder last te hebben van snoeren e.d. Is niet milieuvriendelijk, vergt meer tussentijds onderhoud, benzine heb je op voorraad nodig en neemt aardig wat plek in beslag.

Er zijn nog meer soorten grasmaaiers, maar in het huishouden wordt in 99% van de gavallen één van bovengenoemde soort gebruikt.

Afbeeldingsresultaat voor foto grasmaaier

Grootte grasveld voorzien van grasmaaier advies

In grote lijnen is er de stelregel per m2 voor het gebruik van het soort grasmaaier. Dit is opgedeeld in de kleinere gazons (0-500 m2), de middelgrote (500-1500 m2) en de grote (meer dan 1500 m2).
Hieronder zie je de ranges voorzien van een grasmaaier advies.

0-50 m2 - Handmaaier of een elektrisch grasmaaier.

50-250 m2 - Elektrische maaier of accu-grasmaaier

250-500m2 - Elektrische grasmaaier, accu of een robotmaaier

500-1000m2 - Robot, accu of benzine-maaier

1000+m2 - Robotmaaier of benzine

De keuze is uiteindelijk aan de consument, maar bedenk wel dat deze indelingen er niet voor niets zijn. De keuze voor bijvoorbeeld een elektrische maaier in plaats van een handmaaier - of andersom omdat je stroomverbruik onnodig of zonde vindt - kan 'm zitten in gemak of juist een benzine maaier voor de grotere gazons in plaats van een elektrische omdat deze makkelijker op lastige plekken komt (geen bedrading). Dit is per tuin en grasveld anders. Lees ook de andere artikelen op Grasmaaiersvergelijken.com door alvorens er wordt overgegaan tot de aanschaf van een grasmaaier, is de tip!

fonQ.nl

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden